Over Nacht van de Geschiedenis: een andere kijk op Maria Doolaeghe

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

30 okt
Diksmuide - Lokaal Dienstencentrum Ten Patershove

Nacht van de Geschiedenis: een andere kijk op Maria Doolaeghe

Lezing door Hans Rombaut over dichteres Maria Doolaeghe (1803-1884)

maandag 30 oktober 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Onder het thema ‘lokale helden’ richten we de schijnwerpers op de Diksmuidse dichteres Maria Doolaeghe (na haar huwelijk ook bekend onder de naam Maria van Ackere-Doolaeghe), die precies 220 jaar geleden in onze Boterstad geboren werd. Dat kunnen we niet zonder passend eerbetoon laten voorbijgaan. Immers, haar naam mag dan wel nog steeds prominent deel uitmaken van het straatbeeld, de herinnering aan haar leven en werk is grotendeels uit ons collectieve geheugen verdwenen.

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis laat historicus Hans Rombaut de Diksmuidelingen opnieuw kennismaken met onze markante stadsgenote: een heuse literaire wegbereidster, want een vrouw die schreef kreeg in haar tijd niet zomaar een plek onder de zon. Ze begon haar literaire loopbaan een decennium eerder dan Hendrik Conscience en een kwarteeuw vroeger dan Guido Gezelle, en stond in nauw contact met letterkundigen uit zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden. Ondertussen runde ze samen met haar dochter ook een handelszaak in de straat die tegenwoordig haar naam draagt. Niet slecht voor een vrouw die na twee jaar middelbaar onderwijs haar studies noodgedwongen moest stopzetten door het overlijden van haar vader.

Kortom: een niet te missen lezing voor al wie het rijke verleden van onze stad een warm hart toedraagt, en een uitgelezen kans om de nagedachtenis aan een prominente Diksmuidse vrouw levendig te houden.

Doolaeghe_Maria_070512

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 7,00
Standaard € 9,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedTaalLiteratuurLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2RolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitNachten van de GeschiedenisLokaalNachten van de GeschiedenisCultuurregio Westhoek