Over Van vlas tot linnen. Linnenhandelaars als trendsetters in een eeuwenlang Vlaams succesverhaal

25 mrt t/m 01 apr
Diksmuide - CC Kruispunt # 9880

Van vlas tot linnen. Linnenhandelaars als trendsetters in een eeuwenlang Vlaams succesverhaal

Aan de hand van het verhaal van ‘Bethune & Fils’ geeft Annik Adriaenssens een boeiende kijk op het reilen en zeilen van de 18de-eeuwse groothandel en linnennijverheid.

Van dinsdag 25 maart 2025 om 14:00 uur t/m dinsdag 1 april 2025 om 16:00 uur

De vlasnijverheid is tot op vandaag van buitengewoon belang voor Vlaanderen. Maar waar begon dat verhaal? Annik Adriaenssens deed jarenlang onderzoek in het archief van de familie de Bethune en de firma ‘Bethune & Fils’, een Kortrijks bedrijf dat zich in de 18de eeuw wist op te werken tot de belangrijkste linnenhandelaar van die tijd.

Wat voor een product is vlas? Hoe werd en wordt linnen gemaakt? Wat was de historische impact van die nijverheid op onze economie? En wat kan de toekomst brengen? Hoe gingen de Bethunes om met de uitdagingen van hun tijd en wat deden zij anders en beter dan hun collega’s? Waarom waren zij trendsetters als ondernemers? Je komt het allemaal te weten in deze cursus.

i.s.m. Davidsfonds Academie

Over de spreker

Annik Adriaenssens trok in 1996 opnieuw naar de universiteit om geschiedenis te studeren. Ze was als geboren Kortrijkzaan, dochter van een vlashandelaar en voormalig zelfstandig zaakvoerder van een wolhandel in hartje Gent, na haar opleiding tot vroeg-moderne historica de ideale persoon om een analyse over een Kortrijkse pre-industriële linnenhandelaar tot een goed einde te brengen. Dit jarenlange onderzoek heeft zij verdedigd als dissertatie aan de UGent.

Programma

Dag 1, dinsdag 25 maart
Dag 2, dinsdag 1 april
Telkens van 14 tot 16 uur in CC Kruispunt (zaal Quirinus)

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 37,00
Standaard € 55,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Inschrijven kan via deze link

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus2 sessiesLokaalGeschiedeniserfgoedCultuurregio Westhoekgeschiedenis